Przejdź do treści głównej serwisu
Muzeum Przejdź na stronę bilety24
Wersja kontrastowa
A A A
BIP

Muzeum Etnograficzne w Social Mediach

  • Start
  • Aktualności
  • O muzeum
  • Dla zwiedzających
  • Wystawy
  • Parki etnograficzne
  • Edukacja
  • Wydarzenia
  • Galeria
  • Wydawnictwa
  • Kontakt

Gary Powrót

  • Blaszaki
  • Buncloki i bonełoki – garnki kamionkowe, garnki kamienne
  • Dwojaki
  • Garnki emaliowane
  • Garnki miedziane (garnki kuprowe)
  • Gary
  • Gęsiarka, rynienka, brytfanna
  • Żelaźniaki, sagany, grapy – garnki żeliwne
  • Garniec
  • Garnek żurownik (barszczak, barszczownik)

Boncloki, glinioki, blachocze, żelaźniaki, grapy czy sagany – o nich właśnie chcemy opowiedzieć w naszym nowym cyklu „Gary”. Raz w miesiącu zapraszamy na wpis (na stronie i w muzealnych mediach społecznościowych) o naczyniach służących do przygotowania i przechowywania żywności. Pokażemy w nim obiekty z naszych zbiorów i opowiemy o ich zastosowaniach.

Garnek wywodzi swoją nazwę od prasłowiańskiego rzeczownika „garno” oznaczającego palenisko i piec. Słowo to określało pierwotnie naczynie służące do gotowania i przechowywania pożywienia, wykonane z gliny. Nazwa ta zachowała się pomimo wyparcia garnków glinianych przez metalowe. Garnki – podstawowe wyposażenie kuchni – zmieniały się przez wieki. Miał na to wpływ głównie rozwój palenisk kuchennych, ale też nowe technologie, moda i zdobnictwo przemysłowe. W Polsce powstało kilka wytwórni specjalizujących się w produkcji naczyń do gotowania. Garnki z Olkusza, Bolesławca czy z Myszkowa znane są do dzisiaj.

Garnki to również jeden z elementów kolekcji muzealnych. Zabytkowe naczynia, często sygnowane, pozwalają historykom i muzealnikom na odtworzenie zmian, jakie zachodziły we wnętrzu kuchni i zgłębianie historii kulinariów.

Program Regionalny
Województwo Kujawsko-Pomorskie
Unia Europejska